Doorgaan naar hoofdcontent

GR129 Brugge <> Beernem

 



De kop van de GR129 is eraf: de route tussen Brugge en Beernem is achter de rug.  We wandelen dwars door België in het spoor van Arnout Hauben en zijn twee vrienden.  Het gelijknamige boek van zijn hand is onze gids. Alhoewel...  Wij stappen de GR129 in de filosofie van achterwaarts<>vooruit.  Met onze elektrische fietsen op de bagagedrager reden we deze morgen door de regen richting Brugge waar we onze fietsen konden vastketenen bij de Katelijnepoort.  

Bij de voorbereiding ben ik vooral op zoek naar de dichtsbijzijnde parking.  De parking in Beernem die ik had uitgekozen bleek bij het OC De kleine Beer te zijn, waar scoutsleden naarstig aan het werk waren voor hun fuif vanavond.  Voor ons genoeg reden om een andere slaapplek op te zoeken. Het werd de parking bij sportpark Drogenbrood, waar we in 2022 ook reeds stonden toen we een treinstapper maakten van Beernem naar Brugge over de GR129. Tiens, is dat niet dezelfde wandeling als vandaag?  Inderdaad, maar dat vonden we niet erg.

Om terug te keren naar onze filosofie: wij stappen dus elke traject in omgekeerde richting dan Arnout en zijn vrienden.  Onmiddellijk na vertrek werden we reeds getrakteerd door het natuurschoon in de Vallei van de Zuidleie.  De ezels zagen we deze keer niet, maar we hoorden ze wel. Op de grens van Beernem en Assebroek zagen we de gedenkplaat die herinnert aan de Slag bij Beverhoutsveld, een veldslag tussen Bruggelingen en Gentenaars die door de laatsten werd gewonnen, omdat de Brugse vechtersbazen te dronken waren na hun H. Bloedprocessie.

De Assebroekse Meersen zijn ons natuurlijk niet onbekend.  Ik verloor er ooit een groothoeklens van mijn camera, een poging om die vandaag terug te vinden, mislukte opnieuw.  Ik liet er in navolging van Ruben, de droneman van Arnaut, mijn drone op om de concentrische cirkels te ontdekken vanuit de hoogte.  Ik zal pas thuis kunnen zien of dit gelukt is, maar men is momenteel de hele site aan het vernieuwen met wandelpaden doorheen de cirkels, die vroeger tot een waterburcht behoorden.

We wandelden Brugge binnen langs het kanaal Gent-Brugge.  Het Lappersfordbos was een déja-vue.  Nabij het bargehuis stonden onze fietsen te wachten op onze aankomst om 16 u.  Barges waren trekschuiten waarmee handelswaar over de Brugse reien werd vervoerd.

De elf kilometer lange terugtocht met de fiets naar Beernem verliep grotendeels langs het kanaal Brugge - Gent en was onder een schuchter zonnetje ook best de moeite waard.

Onze fietsen staan opnieuw geketend op de fietsparking.  Morgen laten we ze achter als we met de camper doorrijden naar Doomkerke.






Reacties