Doorgaan naar hoofdcontent

GR 129 Oudenaarde - Kruishoutem



Quizvraagje: Welk Europees land heeft het grootste tekort aan drinkbaar water?  Cyprus.  Dit antwoord verwonderde me niet, maar dat België op de tweede plaats staat, had ik helemaal niet verwacht.  Dit was één van de vele feitjes dat ik over water te weten kwam in de podcast Weet ik veel met "Water" als onderwerp.  Water stond vandaag ook centraal tijdens onze wandeling vandaag.  Geen drinkbaar water, wel regenwater. Ik zei al grappend: "De volgende keer wandelen we in de maand juni i.p.v. maart" want dat weerbeeld kregen we vandaag over ons: veel regen, veel wind en opklaringen.  Het was voorspeld, daarom lieten we deze morgen onze  fietsen staan aan de parking van het Loverbos/restaurant De Zandvlooi.  Met Oes Nest reden we door naar de parking nabij het recreatiedomein de Donk dat vroeger behoorde tot een verdedigingsgordel van Oudenaarde.
Even voor halfelf vertrokken we in de regen, die ons gezelschap hield tot één uur.  GR-paden lopen zelden rechtdoor.  Het eerste wandeluur hadden we voortdurend zicht op de Sint-Walburgakerk in Oudenaarde. Toen de hemelsluizen helemaal open stonden, zochten we beschutting nabij een huis onder enkele bomen.  Zoals gisteren kwamen we geen zitbanken tegen tijdens de eerste helft.  We zochten daarom beschutting naast de Molen van Wannegem of Schietsjamettermolen om wat calorieën in te slaan.  Blijkbaar steekt er nog een kogel in de molen, toen een veldwachter niet akkoord ging dat de molen van Houtave naar Wannegem verhuisde.
Naast water waren molens en kastelen de onderwerpen van vandaag.  Het kasteel van Moregem, het kasteel van Wannegem-Lede, het kasteel van Lozer.  We zijn blijkbaar niet de enigen die onder de indruk zijn van de mooie streek hier.  Sommige hedendaagse huizen moesten in grootte niet onderdoen voor de kastelen van vroeger.
De hevige regen zorgde ervoor dat het sop in onze schoenen stond. Onze wandelbroek droogde snel toen in de namiddag de zon zich toch liet zien, maar onze voeten zien er momenteel uit als de gerimpelde huid van een eeuweling.
We maakten vandaag ook kennis met de kasseien die een vast onderdeel vormen van de Ronde van Vlaanderen.  Morgen krijgen we meer van dat op ons bord.  Ondertussen hangen en staan rond Oes Nest allerlei kledingsstukken te drogen. Onze wandelschoenen hopen we droog te krijgen met gazettepapier.
Ondanks de regen, was het wel een heel mooie wandeling, met mooie vergezichten.  Hopelijk kunnen de foto's je mee laten genieten.


Reacties