Doorgaan naar hoofdcontent

Maredsous

Geen GR 129 vooraan in de titel vandaag, want we hielden een rustdag na vier dagen stappen waarbij we zo'n 100 km gestapt hebben.  Maredsous is feitelijk de naam van een gehucht van de deelgemeente Denée, die op zijn beurt behoort tot de gemeente Anhée in de Belgische provincie Namen.  Hier staat wel een imposante Benedictijnerabdij, de eerste abdij in België, nadat de Franse revolutie alle abdijen gesloten of gesloopt had.  

Toen het rond half zeven begon te regenen gisterenavond, werd de warmte ook vlug weggespoeld.  Uitgezonderd enkele donderslagen in de verte, kregen we gelukkig geen onweer over ons en waren er ook geen hevige rukwinden.  We genoten beiden van onze douche en terwijl ik onder een spaarzame waterstraal stond, boekte Sabrina online twee bezoeken met gids aan de abdij om 14 u vandaag.

Deze morgen sliepen we uit en genoten we van een lang ontbijt.  Daarna was het e-boekje lezen en puzzeltjes oplossen (Sabrina).  Tegen 14 u waren we aan de ingang van de kerk waar klokslag twee uur de gids uit zijn auto stapte en ons een bijzonder interessante les geschiedenis bijbracht over de abdij en zijn invloed op België en Europa in Frans en bijna perfect Nederlands.  Ook zijn Duits was goed.  Je voelde zo dat hij uit het onderwijs kwam.

Daarna zakten we af naar de brasserie waar we een bruine en trippel dronken van Maredsous.  Terwijl ik naar de koers luisterde, kocht Sabrina een stuk kaas die wel ter plaatse wordt gemaakt.  Het bier wordt gebrouwen bij Moortgat, die ook voor onze Duvel zorgt. De gids kon het niet laten om te zeggen dat een hemels bier door de duivel wordt gebrouwen, het moet dus wel lekker zijn, wat het ook is.  Door een Napolitaanse wet moest er minimum 800 meter zijn tussen een brouwerij en een school, vandaar dat er geen bier ter plaatse werd/wordt gebrouwen, want er is naast de abdij ook een school. 

We voelen ons weer top om nog twee dagen te stappen.  Morgen zal het een droge dag blijven, maar voor vrijdag wordt regen voorspeld.

De schotel heeft geen zicht op Astra 3, het wordt vanavond Vive le vélo via het internet.

Foto-album

Reacties